Malatya’nın Kale ilçesinde bugün meydana gelen 5,9 şiddetindeki depremin ardından yer bilimci uzmanlardan peş peşe açıklamalar geldi.
PAMPAL: “7 VE ÜZERİ YIKICI POTANSİYELİ OLAN FAY VAR”
Paniğe neden olan depremle ilgili Ekol TV canlı yayınına bağlanan Ankara Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, "7 ve üzeri yıkıcı deprem üretme potansiyeli olan fay var. Bunlar bizi daha çok kaygılandırıyor" dedi.
Pampal’ın açıklamaları şöyle: “Malatya'nın yakın doğusunda Yeşilyurt'tan başlayıp, Göksun'a kadar uzanan bir hattır o. Sivrice, Pütürge oralarda yakın zamanlarda oldu. Bu büyüklükteki depremler 6 Şubat depremlerinin etkisiyle hasar görmüş yapılar üzerinde yıkıcı etki yaratabilir. Bunun dışında çok yıkıcı sayılmaz. Karlıova'dan Erzican'a doğru Kuzey Anadolu fayının üzerinde sismik boşluk olarak tanımladığımız Yedisu Fayı var. O fayın kırılmasını 6 Şubat öncesi de tartışıyorduk. O bölgede meydana gelecek ilk depremlerden biri orada olacak demek. 7 ve üzeri yıkıcı deprem üretme potansiyeli olan fay var. Bunlar bizi daha çok kaygılandırıyor. Yoksa bu artçı niteliğindeki depremler bizi çok kaygılandırmıyor."
OSMAN BEKTAŞ: BİZ BU DEPREMİ BEKLİYORDUK
Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş Ekol TV'de yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ülkemize geçmiş olsun. Bölgede yaşanan 7.8 ve 7.5'lik deprem çifti yerin üzerine gönderip binaları yıktığı gibi, en az o kadar enerjiyi derinlere gönderdi. Ve bu derinlere giden enerji zaman içerisinde Doğu, Batı ve diğer bölgelerine yayılmaya devam ediyor. Bu yayılan enerji, Malatya fay sistemi üzerinde beklenen 5.9'luk bir depremi oluşturdu. Biz bu depremi bekliyorduk. 7.8'lik depremin ardından biz bu bölgede bu büyüklükte bir deprem görmedik. Ama Hatay'da gördük. Artçı depremler devam edecek. 5'lik ve 4'lük depremler gelecek. İlk darbeyi alan az hasarlı binalar daha sonra yaşanan depremlerden kaynaklı çok hasarlı duruma gelebilir. Vatandaşlar hala depremin etkisi halinde. Az hasarlı binalarda insanlar yaşamasın. Bu depremden sonra insanların şunu kabullenmesi gerekiyor; depremden değil binamızdan korkacağız. Yaşadığımızın binanın depreme dayanıklı olup olmamasından korkacağız. Depremin nerede, ne zaman, hangi büyüklükte, olduğunu söyleyemeyiz. Binaları depreme karşı güvenli hale getirmek zorundayız. Bu deprem beklenen bir depremdi.
“MALATYA DÖRT BİR TARAFI FAYLARLA AKTİF ÇEVRİLMİŞ BİR ÇÖKÜNTÜ ALANI”
Malatya'da tek bir fay yok. Malatya dört bir tarafı faylarla aktif çevrilmiş bir çöküntü alanı. Malatya'nın doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi aktif faylarla çevrilmiş durumda. Bu fayların deprem parametreleri tam olarak bilinmediği için son zamanlarda o faylar üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Bölgede 7.0 üzerinde deprem üretme olasılığı da olabilir. Bu bir olasılık ama biz bu depremi neden bekliyorduk derseniz artçılar bu bölgede yoğunlaştı. Artçıların yoğunlaşması ise burada gerilim artışı olduğunu gösteriyor. Ben bununla ilgili X hesabımda buna yakın duyuru yaptım. Beklediğimiz depremin ana nedeni 5 büyüklüğünde depremlerin Malatya bölgesinde yoğunlaştığını görüyorduk. Bu demek değildir ki bu bölgede bir daha deprem olmayacak. Burası bir deprem bölgesi.”
ERCAN: BÖLGEDE DEPREMLER DEVAM EDECEK
Yaşanan depremin ardından Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Ekol TV'ye yaptığı açıklamada "6 Şubat 2023 depreminden sonra bölgede beklediğimiz artçı depremler vardı. Geçenlerde 4 büyüklüğünden bir deprem meydana geldi. Onun arkasından 6.0 büyüklüğünde deprem ise 6 Şubat 2023 depreminin bir boşalması olarak karşımıza çıkıyor. Bölgede bir deprem boşalması yaşanıyor. Şu an için 6.0'dan daha büyük bir deprem beklentisi içerisinde değilim. Ancak bu bölgede depremlerin 2027 yılına kadar süreceğini söyleyebilirim. Bölgede ara ara depremler göreceğiz. 2027 yılına kadar da bölgede 6.0 üzerinde depremler olabilir. Bu depremler 6 Şubat 2023 depreminin boşalması olarak karşımıza çıkıyor. Oluşan bu depremler başka bir bölgeyi etkilemez. Ama bugün oluşan deprem sonrası 5'e yakın artçı depremler olabilir" dedi.
GÖRÜR: ENDİŞE YOK
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Malatya merkezli 5,9 büyüklüğündeki depremin, 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucu olduğunu söyleyerek, "Endişe yok" dedi. Görür, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Akuşağı-Kale/Malatya’da 6,0 büyüklüğünde deprem oldu. Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde. Biliyorsunuz 2020 yılında Elâzığ depremi nedeniyle bu fay büyük ölçüde kırılmıştı. Muhtemelen bugün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok."