DARP HABER-ÖZEL
Barış Boyun’un İtalya’da yakalanmasının ardından kendisi ve örgüt elemanları hakkında Türkiye’de yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede suç örgütünün suç fiilleri 95 eylem olarak sıralandı.
ÖRGÜT ŞEMASI
Barış Boyun ise 14 eylem kapsamında doğrudan fail sayıldı. Hakkında 11 Mayıs 2022'den beri yakalama kararı bulunduğu kaydedilen ve iddianamede 1641 kez adı geçen Barış Boyun'un silahlı suç örgütünün lideri olduğu, Bayram Demir, Tolga Gültepe, Zafer Boyun, Bahadır Akdağ ile Beratcan Gökdemir'in ise örgüt yöneticileri oldukları belirtildi.
AĞABEY BOYUN SİLAH TİCARETİNİN BAŞINDA
Örgütün görev dağılımının anlatıldığı iddianamede Barış Boyun’un örgütün finans kaynaklarından silah ticaretinin başına ağabeyi Zafer Boyun'u getirdiği, Zafer Boyun’un yanında bulunan örgüt üyeleri ile birlikte başta Beyoğlu bölgesi olmak üzere İstanbul’un genelinde silah ve mühimmat ticareti yaptığı, bu organize silahlı suç örgütünün faaliyetlerinin sadece Türkiye ile sınırlı olmadığı anlatıldı.
DALTONLAR SİLAHLI EYLEM TİMİ
Boyun’un uyuşturucu madde ticaretinin yönetimi ve kontrolünü yapması için ise Bahadır Akdağ ve Tolga Gültepe isimli örgüt yöneticilerini görevlendirdiği, Bahadır Akdağ'ın aynı zamanda örgütün silahlı eylem grubunun da başında olduğu ve yardımcılığını ise kendilerine ‘Daltonlar’ diyen infaz timinin başı Beratcan Özdemir’in yaptığı belirtildi.
‘VAHİM SİLAH’ KALAŞNİKOV
Hazırlanan iddianamede savcı, “Suç örgütlerinin cebir, şiddet ve tehdit unsuru olarak kullandıkları silahlar, Barış Boyun liderliğindeki suç örgütünde de karşımıza çıkmaktadır. Örgüt yönetim kadrosu ve üyelerinin sürekli üzerlerinde silahla dolaşmaktadırlar. Örgüt mensupları amaçları uğruna silahlarını bazen direk olarak zarar vermek için kullanabildikleri gibi mağdur ettikleri şahısları korkutmak ve sindirmek için de kullanmaktadırlar. Şüpheli şahısların bir çok olayda ‘Vahim silah’ olan AK-47 Kaleşnikof marka tüfek kullandıkları tespit edilmiştir” denildi.
VAHİM SİLAH NEDİR?
Ateşli silahın tüfek veya kısa sürede çok sayıda mermi atabilen dürbünlü tabanca veya tam otomatik silah olması halinde silah kanunda geçen ifadesine göre vahim silah kategorisinde değerlendirilir. Bir silahın vahim silah kategorisinde olup olmadığının değerlendirilmesi Emniyet Kriminalinde yapılır.