Darp Haber'den Emre Erciş'in haberine göre, Ankara'da silahlı saldırı sonucu öldürülen Sinan Ateş cinayetine ilişkin ilk duruşma 1 Temmuz'da görülmeye başlandı.
2 SANIK İÇİN ABD'DEN ADLİ YARDIM TALEP EDİLDİ
22 tutuklu sanığın yargılandığı davanın 5 Temmuz'da yapılan 5'inci duruşmasında verilen ara kararda, sanıklardan 10'u tahliye edildi. Duruşmada, tutuklu sanıklardan avukat Serdar Öktem ile Ankara Cinayet Büro Amiri Mustafa Ensar Aykal’ın cep telefonu şifrelerinin çözümü için ABD’den adli yardım talebi doğrultusunda Adalet Bakanlığı’na müzekkere yazılmasına karar verildi.
ROBIN HOOD OTELİ'NDE BULUNAN TELEFON
Yapılan soruşturma kapsamında, 30 Aralık 2022 tarihinde Sinan Ateş'e yönelik silahlı saldırıyı Eray Özyağcı'nın düzenlediği belirlendi. Tetikçi Eray Özyağcı'nın bulunabileceği 39 adrese operasyon düzenlendi. Bu adreslerden birisi de İstanbul'daki Robin Hood Oteli'ydi. 1 Ocak 2024 tarihinde otelde yapılan aramada, Özyağcı'ya ait olduğu düşünülen ve içerisinde SIM kartı bulunmayan iPhone marka bir telefon ele geçirildi. Telefon, 2 Ocak 2024 tarihinde düzenlenen tutanakla muhafazaya alındı.
BİLİRKİŞİNİN DİKKAT ÇEKEN ŞİFRE TERCİHİ
Söz konusu telefon 16 gün sonra, 18 Ocak'ta Adli Bilişim Uzmanı polis memuru Y.V. tarafından imaj alınması için incelemeye alındı. Ancak polis memuru bu konuda başarılı olamadı. Ekran açılış şifresi bilinmeyen telefon için ikinci deneme ise 13 Şubat 2024 tarihinde yapıldı. Polis memuru Y.V., ekran şifresi olarak İstanbul'un fethi olan 1453 tarihini ve İstanbul'un il trafik kodu olan 34 sayısını birleştirerek '145334' numarasını girdi. Fakat bir kez daha başarılı olamadı. Bu başarısız girişimden 45 gün sonra, 4 Nisan 2024 tarihinde telefon yeniden adli emanete alındı.
TETİKÇİYE AİT OLDUĞU DÜŞÜNÜLEN TELEFON NEDEN ABD'YE YOLLANMADI?
Telefon şifreleri için ABD'den destek istenen tutuklu sanıklar Avukat Serdar Öktem ve Mustafa Ensar Aykal’ın avukatı Aziz Bingöl tarafından davanın görüldüğü Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verilen dilekçede yer alan belgelere göre, tetikçi Özyağcı’ya ait olduğu düşünülen telefonun şifresi için Amerika'dan her hangi bir talepte bulunulmadığı ortaya çıktı. Avukat Bingöl, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:
"Müşteki vekilleri 13.06.2024 tarihinde; Serdar Öktem ve Mustafa Ensar Aykal’a ait olan iPhone marka telefonlar ABD’ye gönderilerek şifresinin açılmasını talep etmiş sayın mahkemenizce 05.08.2024 tarihinde iş bu talep kabul edilmiştir. ABD’den yardım talep edilirken en azından maddi gerçeğin ortaya çıkması adına 18.01.2024 ve 13.02.2024 tarihlerinde imajı alınamayan iPhone marka telefonun ABD’ye gönderilmemesini de yüce heyetinizin taktirine arz ediyoruz."