Güney Afrika hükümetinin yasadışı madencilerle mücadelesi hız kesmeden devam ediyor. "Deliği kapat" adı verilen ve geçtğimiz 2023 yılından bu yana sürdürülen bu politika, bu sefer binlerce kaçak madenciyi yerin metrelerce altına hapsetti.
MADENCİLER AÇ VE SUSUZ
Polis madencilere dışardan gıda ve su gibi ihtiyaçların girmesini engelleyerek onları dışarı çıkmak zorunda bırakıyor. Ülkenin Kuzey Batısındaki Stilfontein madenine kazı yapmak için giren binlerce madenci su, gıda ve diğer temel ihtiyaç malzemelerinden mahrum.
1173 KİŞİ TESLİM OLDU
Güney Afrika Polis Sözcüsü Tuğgeneral Athlenda Mathe, basına yaptığı açıklamada, Kuzey Batı eyaletinin Stillfontein bölgesindeki terkedilmiş bir altın madeninde faaliyet gösteren 1173 kaçak madencinin yüzeye çıkarak polise teslim olduğunu bildirdi.
BİNLERCE KİŞİ ÇIKMAYI REDDEDİYOR
Mathe, halen madende oldukları düşünülen yüzlerce kaçak madencinin ise su ve gıda tedarikinin kesilmesine rağmen polise teslim olmakta direnerek, yüzeye çıkmayı reddettiklerini belirtti. Polisin kaçak madencileri yüzeye çıkıp teslim olmaya ikna etmek için yoğun çaba sarf ettiğini kaydeden Mathe, "Maden ve Enerji Bakanlığı ile görüştük. Bize madenin tehlikeli olduğunu söylediler. Hiçbir memur, asker veya hükümet yetkilisi o kuyuya inmeyecek." dedi.
KAÇAK MADENCİLERE TAVİZ YOK
Mathe, kaçak madencilere su ve gıda tedarikinin kesilmesine ilişkin "Kullanılan stratejinin arkasındayız. Suçun yer altında gelişmesine izin vermek için yiyecek ve ihtiyaç maddeleri sağlayarak suçu beslemeye devam edemeyiz. Orası bir suç mahallidir" ifadelerini kullandı. Kaçak madencilerle pazarlık yapılmayacağını bildiren Mathe, bu kişilerin kaçak madencilik dışında suçlara karışmış tehlikeli kişiler olduğunu ifade etti.
DIŞARI ÇIKARTMA YÖNTEMİNİ DUYURDU
Cumhurbaşkanlığı İşleri Bakanı Khumbudzo Ntshavheni, konuya ilişkin basın açıklamasında, madendekilere su ve gıda yardımı sağlanmayacağını belirterek, "Onları dumanla dışarı çıkaracağız. Dışarı çıkacaklar. Suçlulara yardım edilmemeli" dedi. Ntshavheni, halkın suçlulara yardım götürmemesi gerektiğini kaydederek, "Onlar dışarı çıkacaklar. Biz de onları yakalayacağız" diye konuştu. Altın ve elmas madeni zengini Güney Afrika Cumhuriyeti'nde terkedilmiş madenler, çoğunlukla "Zama Zama" adı verilen kaçak madencilerin faaliyetlerine sahne oluyor. Çoğunluğu yabancı uyruklu olan kaçak madencilerin, sıklıkla farklı suç olaylarına karıştıkları gözleniyor.