Gündem

Cumhuriyetimiz 101 yaşında! Bayramımız kutlu olsun!

Türkiye Cumhuriyeti 101 yaşında! Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 29 Ekim'de Cumhuriyet’in ilan edilmesi tüm kentte coşkulu bir şekilde kutlanıyor.

Türkiye, yurdun dört bir yanında Cumhuriyet’in 101’inci yılını kutluyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet, 101 yaşında girdi.

BAĞIMSIZLIK MEŞALESİ 19 MAYIS'TA YAKILDI

Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmasıyla yakılan bağımsızlık meşalesi, 30 Ağustos 1922’de kazanılan büyük zaferle tüm yurdu aydınlattı. Yeni Türk devletinin uluslararası alandaki varlığı ise 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması ile tescillendi. Artık fiilen zaten var olan rejimin isminin de bütün açıklığı ile konulması gerekiyordu. 

ATATÜRK, YEMEK MASASINDA SÖYLEDİ

27 Ekim 1923’te İcra Vekilleri Heyeti’nin istifası ve Meclis’in güvenini kazanacak bir kabine listesinin oluşturulamaması, Cumhuriyet’in ilanı için uygun ortamı hazırlamıştı. Mustafa Kemal Paşa, 28 Ekim akşamı Çankaya Köşkü’nde arkadaşları için bir sofra hazırlattı. İsmet Paşa, Ali Fuat Paşa, Halit Paşa ve Kemalettin Sami Bey’in de yer aldığı akşam yemeğinde yaşananları Mustafa Kemal, Nutuk’ta şöyle anlatıyor: “Yemek sırasında ‘Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz’ dedim. Orada bulunan arkadaşlar, derhal düşünceme katıldılar. Yemeği bıraktık. O dakikadan itibaren, nasıl hareket edileceği konusunda kısa bir program yaparak arkadaşları görevlendirdim.”

İLK CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİ

“Türkiye devletinin hükümet şekli cumhuri-yettir” hükmünün yer aldığı tasarı TBMM’de saat 20.30’da oturuma katılan 158 üyenin tamamının oyuyla kabul edildi. Cumhuriyet’in ilanı “Yaşasın Cumhuriyet” sesleri ve alkışlarla karşılandı. Ardından yapılan gizli oylamada 158 milletvekilinin tamamının oyunu alan Gazi Mustafa Kemal Paşa, ilk cumhurbaşkanı seçildi. Kürsüye gelen Mustafa Kemal konuşmasını, “Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır” sözüyle bitirdi. Böylece devletin adı ve rejimle ilgili tartışmalara son verildi. Hükümetin kurulma şekli yeniden düzenlendi. Buna göre, cumhurbaşkanı başbakanı atayacak, başbakan da bakanlarını seçip cumhurbaşkanının onayına sunacaktı.

1925’TEN BU YANA BAYRAM KUTLANIYOR

Türk halkı, 29 Ekim gecesi ve 30 Ekim günü Cumhuriyet’in ilanını kutladı. 26 Ekim 1924’te yayımlanan kararname ile Cumhuriyet’in ilanının 101 pare top atışı ve düzenlenecek etkinliklerle kutlanmasına karar verildi. Böylece 29 Ekim 1924’teki etkinlikler, kutlamaların başlangıcı oldu. 29 Ekim, 1925 yılından itibaren de “milli bayram” olarak kutlanmaya başlandı.