Dış Haberler

"Geceyi geri al" protestoları! Binlerce kadın tecavüz edilip öldürülen doktor için sokaklara çıktı

Hindistan Kalküta'da bir stajyer kadın doktorun, çalıştığı devlet hastanesinde tecavüze uğrayıp öldürülmesi sonrası, Batı Bengal'de on binlerce kadın sokaklara çıktı. 9 Ağustos'ta meydana gelen tecavüz ve cinayet olayından bu yana ülke genelinde kadınlar "geceyi geri al" protestoları düzenliyor.

BBC Türkçe'de yer alan haberde, sosyal medyadaki çağrıların ardından toplumun her kesiminden kadın, yağmura rağmen Kalküta'da ve Batı Bengal eyaletinin geri kalanında yürüyüş düzenledi. Delhi, Haydarabad, Mumbai ve Pune gibi diğer şehirlerde daha küçük protestolar düzenlendi.

Kalküta'daki barışçıl protestolar, 31 yaşındaki doktorun öldürüldüğü hastaneye giren ve acil servisi yağmalayan kimliği belirsiz küçük bir grup erkeğin polisle çatışmasıyla gölgelendi. Polis, bu kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Bazı polis araçları da hasar gördü. Şehrin başka yerlerinde kadınlar pankart taşıyarak, yüzleri cep telefonları ya da mum ışığı ve meşalelerle aydınlatılmış şekilde yürüdü. Bazıları bayrak taşıdı.

Yürüyüşe erkekler de katıldı. Kadınlar üniversite, tiyatro salonu ve otobüs terminali yakınlarındaki farklı eylemlerde, el ele tutuşarak "adalet istiyoruz" sloganları attı. Gece yarısı Hindistan bağımsızlığının 77. yılını tamamladığında, protestolardan yükselen ses değişti. Hava, kendiliğinden yükselen ulusal marşın sesiyle doldu. Sonra yağmur yağmaya başladı, ancak protestocular şemsiyelerle yürümeye devam etti.

'KIZIM HAKLARININ FARKINA VARSIN' 

Bir gazeteci, "Şehirde daha önce hiç gece vakti yürüyen bu kadar büyük bir kadın topluluğu görmedik" dedi. Kadınların öfke ve hayal kırıklığı yüzlerinden okunuyordu. 13 yaşındaki kızıyla birlikte gece yarısından sonra yürüyüşe katılan bir kadın, "Kızım, kitlesel bir protestonun işleri düzeltip düzeltemeyeceğini görsün. Haklarının farkına varsın" dedi.

'İNEKLER VE KEÇİLER BİZDEN DAHA DEĞERLİ' 

Bir diğeriyse "Kadınlara saygı yok!" dedi, “İnekler ve keçiler bizden daha değerli.” Bir öğrenci ise "Bağımsızlığımızı ne zaman elde edeceğiz? Korkmadan çalışmak için ne kadar beklememiz gerekecek? 50 yıl daha mı?" diye sordu.

İHMAL VE ÖRTBAS SUÇLAMARI YEREL POLSİTEN MERKEZE DEVREDİLDİ

Hindistan'daki protestolar, yerel yetkililerin, doktorun tecavüz ve cinayetini ele alış biçimiyle körüklendi. Doktor, 8 Ağustos'ta 36 saatlik bir vardiyanın ardından çalışanlara ayrılan bir dinlenme odası olmadığı için seminerlerin yapıldığı bir odada uyumuştu. Ertesi sabah meslektaşları, kürsüde onun yarı çıplak ve ağır yaralanmış cesedini buldu. Polis hastanede çalışan bir gönüllüyü gözaltına aldı. Ancak örtbas ve ihmal suçlamalarının ardından vaka, yerel polisten Merkez Soruşturma Bürosu'na devredildi.

PROTESTOLARDA SİYASETÇİ VE SİYASİ PARTİ BAYRAKLARI İSTENMEDİ

Kısıtlı imkanlara karşın cinayete karşı yürüyüşler titizlikle organize edildi. Yürüyüşü düzenleyenler, yayınladıkları bir metinde kadınların ve ötekileştirilen cinsiyet ve cinsel yönelimlere mensup kişilerin katılımını desteklediklerini duyurdu. Metinde, "erkekler de destek için ve gözlemci olarak katılabilir" ifadeleri yer aldı. Yürüyüşü düzenleyenler siyasetçilerin gelmemesini ve eylemlere siyasi parti bayrakları getirilmemesini talep etti. Hindistan'da bu tarz gece yürüyüşleri ilk kez düzenlenmiyor.

'GECEYİ ELE GEÇİRDİK, EŞİ BENZERİ YOK' 

1978'de de o dönem Bombay olarak bilinen Mumbai'de bir kadının sokakta tecavüze uğramasının ardından yürüyüş düzenlenmişti. Hindistanlı kadınlar, o dönem dünyanın birçok farklı noktasında kadınların kamusal alanlarda korkmadan yürüme hakkını korumak için düzenlediği eylemlerden ilham aldı. Topluluk temelli bir sanat projesi ve aktivist kolektifi olan "Blank Noise", kadınların geceleri özgürce yürüyebilme haklarını savunmasını teşvik etmek için Delhi'de birçok gece yürüyüşü düzenledi. Ancak ölçek olarak bakıldığında Kalküta yürüyüşü ve beraberinde diğer şehirlerde yapılan küçük çaplı yürüyüşler, Hindistan tarihinin en büyüğü niteliğinde. Chaitali Sen adlı bir eylemci, "Geceyi ele geçirdik. Bu şehirde hiç böyle bir şey görmemiştik. Eşi benzeri yok. Umarım yetkililerin uyanmasını sağlar" dedi.