Nobel ödüllü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, önemli açıklamalarda bulundu. Şahinler Holding'in yıl sonu toplantısında Prof. Acemoğlu, "21. Yüzyılın Fırsatları ve Zorlukları" başlıklı sunumunda yapay zeka, yaşlanan nüfus, iklim değişikliği ve küresel değişimlerin hem Türkiye hem de dünyadaki etkilerini tek tek sıraladı.
TÜRKİYE TEKNOLOJİYİ DOĞRU KULLANMALI
Söz konusu başlıkların kendi içerisinde fırsatlar barındırdığını vurgulayan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Nobel Ödüllü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu, "Türkiye insan kaynağına ciddi yatırım yapmalı ve teknolojiyi doğru kullanmalı. Ancak teknolojinin doğru kullanılması çok daha karmaşık bir olay. Tüm bu akımlar yeni fırsatlar yaratırken, bir yandan da bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Fırsatların kökeninde yatan şeyler de, yeni mal ve hizmet sağlamak ve yeni yöntemler geliştirmek” ifadelerini kullandı.
VERİMLİLİK ÖNEMLİ
Basın mensuplarının sorularına yanıt veren Prof. Acemoğlu, "Asgari ücreti yüzde 50, yüzde 70 çıkartarak ücretleri arttıramazsınız. Verimliliğin artması lazım, başka bir şeyimiz yok. Verimliliği arttırmadığınız için devam edecek. Türkiye'nin dezenflasyona girmesi lazımdır. Ama çok zor bir şey. Enflasyonun kısa zamanda tek taneye yüzde beşlere, yüzde altılara düşmesi. Şu anda tüketimi azaltmadan enflasyon azaltmaya çalışıyoruz. O da mümkün değil." dedi.
TÜRKİYE'NİN NÜFUSU YAŞLANIYOR
“Yaşlanarak daha uzun yaşayan toplumlar için eğitim sürekli yenilenmeli. Türkiye, nüfusunun yaşlandığının farkında değil. Teknoloji lideri olarak görülen Çin yaşlanıyor ve bu hızla tamamen sarsılacak. Türkiye’nin 2060 yılında Japonya’nın bugünkü yaşlılık seviyesine doğru ilerliyor. Türkiye’de insan kaynakları daha aktif kullanılmak yerine erken emekli ediliyor. Türkiye’deki aktif-pasif sigorta alanında inanılmaz düşüş var." ifadelerine yer verdi.