Gündem

Sayıştay raporuyla ortaya çıktı O belediye binası kaçak

Sayıştay tarafından hazırlanan Sarıyer Belediyesi 2023 Yılı Denetim Raporu, 53 sayfalık bir inceleme sonucunda belediyede 22 usulsüzlük bulgusuna yer verdi. Rapora göre, belediye ana hizmet binası kaçak çıktı.

Sayıştay tarafından kasım ayında yayımlanan raporda, CHP'li Şükrü Genç dönemine ait uygulamalarda birçok konuda ciddi usulsüzlükler tespit edildi. Raporun dikkat çeken başlıkları arasında, belediyede tasarruf sağlanamaması, çalışanların yıllık izin haklarının kullandırılmaması, ana hizmet binasının iskânsız olması ve dolu kadrolara yapılan atamalar yer aldı.

ANA HİZMET BİNASI KAÇAK ÇIKTI

Sarıyer gazetesinden Bekir Batu'nun haberine göre, rapor, Sarıyer Belediyesi’nin ana hizmet binasının yapı kullanma izin belgesinin bulunmadığını ortaya koydu. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 30. maddesi gereğince, bir yapının kullanılabilmesi için yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesinin alınması zorunluyken, belediyenin bu kurallara uymadığı tespit edildi.

RUHSATLANDIRMASI GEREKİRDİ

Yapılan açıklamaya göre, bina üç blok halinde planlanmış; A ve B bloklar tamamlanarak kullanıma açılmış, ancak C blok yalnızca betonarme karkas halinde bırakılmış ve tamamlanması ekonomik sebeplerle ertelenmiş. Bununla birlikte, raporda, ekonomik gerekçeler bir kenara bırakıldığında bile A ve B blokların mevzuata uygun olarak ruhsatlandırılmadığı vurgulandı. Sonuç olarak, belediyeye ait bu yapının ruhsatlandırılması gerektiği ve faaliyetlerin yalnızca yasal mevzuata uygun binalarda yürütülmesi gerektiği ifade edildi.

İŞÇİLERİN YILLIK İZİN HAKLARI KULLANDIRILMADI

Raporda yer alan ikinci önemli bulgu, belediye çalışanlarının yıllık izin haklarını kullanmadığını ortaya koydu. İncelemede, 36 çalışanın 100 günden fazla, 4 çalışanın ise 60 ile 100 gün arasında birikmiş izin hakkı olduğu tespit edildi. Bu durumun, hem mevzuata aykırı olduğu hem de belediyeyi ileride ciddi mali yüklerle karşı karşıya bırakabileceği belirtildi.

BİRİKEN İZİNLER SORUN OLUŞTURDU

İdare, personelin izin haklarının mevzuata uygun şekilde kullandırılması için gerekli tedbirlerin alınacağını ifade etse de yıllar içinde biriken izinlerin ciddi bir sorun oluşturduğu vurgulandı.

DOLU MÜDÜR KADROLARINA ATAMALAR YAPILDI

Denetim raporunda yer alan bir diğer bulgu ise, dolu müdür kadrolarına yapılan görevlendirmeler oldu. İncelemede, belediyede dolu olan üç müdürlük pozisyonuna tedviren (geçici) atama yapıldığı belirlendi. Bu uygulamanın yasal olmadığı ifade edilirken, İdare bu tür atamaların sonlandırılacağını belirtti.